Blogserie: Klimatisatie - warmtepompen


DEEL 1: Het warm water heruitgevonden

Met de introductie van een nieuwe afdeling binnen de GROEP is het een logische volgende stap om duiding te geven bij deze productgroep. We vroegen aan expert Danny Stappers om een aantal aspecten van Klimatisatie verder uit de doeken te doen. "Goed idee," vond hij, "maar beginnen doen we bij het begin":

Wat is klimatisatie?

Klimatisatie kan je ruwweg opsplitsen in drie grote aspecten: verwarming, ventilatie en airconditioning. Danny vertelt:

1. Verwarming

Iedereen weet wat verwarming is, met dank aan ons unieke Belgische klimaat. Traditioneel koos je voor ofwel centrale verwarming, ofwel voor radiatoren. Met de komst van vloerverwarming was er al een eerste stap in de richting van zuiniger verwarmen. De laatste jaren zien we echter de omschakeling naar een nieuwe, nog meer energie-efficiënte vorm van verwarming, de warmtepomp. Daar komen we straks nog op terug. 



2. Ventilatie

Ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in je huis voortdurend ververst wordt. Verse lucht vervangt de lucht die vervuild is met stofje, vocht en onaangename geuren. Er zijn twee types ventilatiesystemen:

  • Natuurlijke ventilatie: lucht circuleert dankzij vensters, roosters en schoorstenen.
  • Mechanische ventilatie: Aanvoer van buitenlucht en afvoer van binnenlucht gebeurt met behulp van ventilatoren en luchtkanalen. Mechanische ventilatie kan je combineren met warmte-terugwinningssystemen (HRV) om energie-efficiëntie te verbeteren.

Je kan de twee systemen uiteraard ook combineren en zo het meest geschikte systeem voor jouw situatie gebruiken.

3. Airconditioning

Airco staat in de volksmond gelijk met koude lucht blazen. Een moderne airconditioning kan echter zoveel meer. Zowel afkoelen als het warm is, verwarmen als het koud is als de beheersing van de luchtvochtigheid horen vandaag bij het takenpakket, en dat allemaal in één apparaat. De belangrijkste categorieën:

  • Splitsystemen: één binnenunit, één buitenunit.
  • Multi-splitsystemen: Meerdere binnenunits voor één buitenunit.

Andere systemen omvatten cassette-units voor systeemplafonds, mobiele airco's of monoblock-airco's.



Warmtepompen: op het kruispunt van energiebesparing en comfort 

Nieuwbouwwoning of renovatie, elektrische wagens of droogkasten, je kan er niet meer omheen. Warmtepompen zijn overal. Maar wat doet een warmtepomp precies? En hoe doet ze wat ze doet?

In één zin

Een warmtepomp verplaatst warmte van een plaats met een lagere temperatuur naar een plaats met een hogere temperatuur door gebruik te maken van een koelmiddel dat door verschillende fasen van verdamping en condensatie gaat.



Hoe werkt dat dan?

  • Verdamper: buitenlucht of een andere warmtebron (grondwater, bodem) verwarmt het koelmiddel in de verdamper. Het koelmiddel verdampt bij een lage temperatuur, waarbij het warmte uit de omgeving opneemt.
  • Compressor: Het gasvormige koelmiddel wordt naar de compressor geleid, waar het wordt samengedrukt. Compressie verhoogt de druk en temperatuur van het koelmiddel.
  • Condensor: Het hete, onder hoge druk staande koelmiddel stroomt naar de condensor binnen het gebouw. Hier condenseert het koelmiddel en geeft het zijn warmte af aan de binnenlucht (bij een lucht-lucht warmtepomp) of aan een watercircuit (bij een lucht-water of water-water warmtepomp).
  • Expansieventiel: Het koelmiddel, nu in vloeibare vorm en onder hoge druk, passeert een expansieventiel waar de druk en temperatuur dalen, waarna het koelmiddel weer terug naar de verdamper stroomt om de cyclus te herhalen.

Bij de meeste warmtepompen kan dit proces zowel van buiten naar binnen als van binnen naar buiten werken. Je kan een ruimte dan zowel verwarmen als afkoelen met hetzelfde apparaat.



Oké, dat is allemaal wel leuk, maar waarom zou ik een warmtepomp installeren?

  1. Efficiëntie: warmtepompen zijn zeer efficiënt omdat ze energie verplaatsen in plaats van direct te verbranden. Voor elke eenheid elektriciteit die ze gebruiken, kunnen ze 3 tot 5 eenheden warmte leveren.
  2. Duurzaamheid: Ze maken gebruik van hernieuwbare warmtebronnen zoals lucht, grond of water, wat bijdraagt aan lagere CO2-uitstoot en energiekosten.
  3. Mogelijkheden: Warmtepompen zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor verwarming, koeling en warm water.

Conclusie

Door gebruik te maken van deze technologie, bieden warmtepompen een duurzame en kostenefficiënte oplossing voor klimaatbeheersing in zowel residentiële als commerciële gebouwen.

Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Volt Magazine

Voltmagazine is een elektrotechnisch vakblad met een oplage van tweeduizend exemplaren dat uitgegeven wordt door “GROEP Alelek”. Het vindt zijn weg via verschillende kanalen naar ontwerpbureau’s, installateurs en eindgebruikers.

ONTDEK MEER

Neem contact met ons op

Zijn er nog vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan met al uw vragen bij ons professioneel team terecht.