De energietransitie brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Bij het plaatsen van zonnepanelen zien we vaak dezelfde fouten terugkomen. Dat kan er voor zorgen dat zowel je installatie als andere apparaten in de buurt storingen ondervinden. Om je te helpen hebben onze experts alvast de meest voorkomende aandachtspunten opgesomd.
1. Stringverdeling
De minimum-opstartspanning van de omvormer wordt nog al eens over het hoofd gezien. Met een te kleine string bereik je deze spanning niet. Door het gerichte gebruik van serie- of parallelschakeling, of een combinatie, voorkom je dit ongemak. Bij hetzelfde aantal panelen kan de schakeling een groot verschil maken, zowel in de spanning als in ampèrage. Hieronder zie je een voorbeeld
Let ook op met inductielussen. Zorg steeds dat de positieve en negatieve kabels zij aan zij gelegd worden. Zo verklein je de kans op blikseminslagen!
2. Verkeerde landcode
Deze lijkt misschien voor de hand liggend, maar onze collega’s merken dat er toch vaak vergissingen tegen gebeuren. Bij het gebruik van de verkeerde landcode vervalt de garantie. Je omvormer zal ook sneller storingen geven omdat sommige andere landen werken met andere spanningen en netten. Dit is dus eentje die je makkelijk kan voorkomen door in je routine een controle van de landcode in te passen.
3. CT-klemmen
Om je verbruik te kennen is het belangrijk dat deze klemmen juist worden bevestigd. Ten eerste moet je er op letten dat ze over de juiste fase worden geïnstalleerd. We zien dat daar regelmatig vergissingen tegen gebeuren.
Let er ook op dat het pijltje onder het scharnierpunt van je klem in de juiste richting staat. Afhankelijk van het merk wijst dat in de richting van het net of naar de belasting. De klemmen zijn namelijk gekalibreerd in 1 richting. Bij een omgekeerde installatie krijg je een fout resultaat en haal je geen maximaal rendement uit je installatie.
4. Monofase-omvormer installeren in een driefasige installatie
In principe werkt dit perfect. Je leverancier verrekent afname en injectie. Je opbrengst blijft hetzelfde als bij de driefase-omvormer. Ons net wordt echter steeds meer belast door alle omvormers die hun overproductie injecteren. Zo bereikt je omvormer al snel de spanningsgrens van 253 V, en schakelt hij zichzelf uit. We merken dan ook dat monofase-omvormers sneller uitvallen op zonnige dagen. Dankzij de betere stroomverdeling van de modellen voor drie fasen hebben zij daar minder last van.
5. Een installatie plaatsen zonder slimme meter
Dit is niet echt een valkuil, maar het is wel jammer. Via je omvormer of je app zie je de opbrengst van je panelen. Maar hoeveel gebruik je voor je woning, en hoeveel stuur je het net op? Enkel met de juiste statistieken zie je of een thuisbatterij interessant is voor jou.
Heb je nog andere vragen? Wesley en zijn team staan steeds voor je klaar!